In een bocht van de Bergsche Maas, verscholen tussen wallen en grachten, ligt Heusden: de vestingstad van het Zuiden.
Wanneer je er door de pittoreske straatjes dwaalt en de eeuwenoude panden bewondert, maak je een reis door de geschiedenis. Want Heusden ontstond al in de 12e eeuw. Van meet af aan was het stadje het middelpunt van schermutselingen en twisten tussen heersers uit lang vervlogen tijden en de recente geschiedenis.
Iconische architectuur verrees en werd verwoest, maar telkens herrees het vestingstadje uit haar as. Dat lot was ook de Catherijnekerk beschoren: aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd een deel met de grond gelijk gemaakt. Wat bleef was het verhaal van een romaans kerkje dat in de 13e eeuw werd gebouwd, uitgroeide tot een illustere kathedraal en later een sobere protestantse kerk werd. Al die verhalen, de kunst, cultuur, geschiedenis en de bourgondische sfeer van het Zuiden, liggen in Heusden voor het oprapen.
Het verhaal van Heusden is een verhaal van vernietiging en opstanding. Een verhaal vol dieptepunten, maar ook van hoop en mededogen. Een verhaal als een passie die je persoonlijk beleeft vanaf het moment dat je de stad binnenwandelt door een van de vier poorten in de oude verdedigingswal. Zeker in de paastijd, als in de Catharijnekerk Bachs indringende Matthäus-Passion klinkt en de verhalen van de stad het evangelie kruisen.
De kerk is dé plek bij uitstek om van dit meesterwerk te genieten. Natuurlijk om de historische ambiance en omgeving. Maar ook vanwege de fenomenale akoestiek die vergelijkbaar is met die in de Thomaskirche in Leipzig, de kerk waar Bach zijn passies voor schreef. Al sinds … bundelen Stichting Heusden-Vesting Klassiek en Vocaal Ensemble Markant hun krachten om in het voorjaar het eeuwenoude verhaal over trouw, verraad en liefde te brengen.
© STICHTING HEUSDEN-VESTING KLASSIEK
Met ♥ gemaakt door Wilgehof + Sodaar